fbpx

Kuusiku loodustalu PIPARKOOGID GLASUURIGA

Taigna koostisained:
-700 grammi jahu (vastavalt soovile kas ainult nisujahu või osaliselt (n 200g)
asendada tatra- vm jahuga
-180 g suhkrut (NB! Soovi korral võib katsetada ka pehme meega)
-100 g suhkrut karamellistamiseks pannil (soovitame kasutada tavalist valget
suhkrut)
-210 g võid
-1 tl soodat
-0,5 tl soola
-220 g kuuma vett (lisamiseks kuumale karamellistatud suhkrule)
-4 tl täit piparkoogimaitseainesegu (kasutame Santa Maria segu), soovi korral
katsetamiseks võib ka ise segu teha, kasutada Crustumi retsepti maiseained vm.
Taigna valmistamine:
Kuumutada 100 g suhkrut kuumal pannil kuni tumeda pruuni värvuseni (aga mitte mustjaspruuniks!), võtta pann tulelt, minuti pärast valada ettevaatlikult juurde kuum vesi ja asetada pann tagasi kuumale plaadile. Segada kuni karamelli täieliku sulamiseni ja jahutada, et suhkrukaramell ei oleks enam kuum. Soojale segule lisada toasoojad võitükid, segada. Lisada kõik kuivained ja segada taigen hästi läbi.
Asetada minimaalselt mõneks tunniks küpsetuspaberi sisse pandult külmkappi. Taigen säilib külmkapis paar nädalat.

Piparkookide valmistamine:
Lõigata taignast 5-7 cm paksused viilud, voolida kahe küpsetuspaberi vahel õhemaks (soovi kohaselt 2-4 mm), vormidega lõigata piparkoogid ja asetada küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Küpsetamine:
Küpsetada 180 kraadises ahjus (ilma pöördõhuta) umbes 8-9 min. Küpsetusaeg sõltub taigna paksusest. Servadest ei tohi piparkoogid pruuniks tõmbuda, siis on liiiga palju küpsenud.
Glasuuri valmistamine:
Eraldada kausi põhja 1 munavalge. Lisada sellele tuhksuhkrut nii palju, et tekiks paksem segu, kuid mitte jäik/kõva. Orienteeruv kogus tuhksuhkrut on 270-280 g. Jaotada segu mitmesse kaussi, n kolme. Üks jääb valgeks,, lisada sellele veidi sidrunimahla. Teisele glasuuriportsule lisada 1-2 tl 100% astelpajumahla, kolmandale 1-2 tl 100% mustasõstra mahla või sama palju peedimahla. Seejärel panna kolme värvi glasuurid väikestesse kilekottidesse. Meie soovitame ühekordseid kondiitrikotte või lihtkujuga minigripiga kilekotte, millised on tugevamad. Teha iga koti ühte alumisse nurka väike auk ja kaunistada piparkoogid, surudes glasuuri läbi augu. Glasuuri kuivatamiseks asetada ahjuplaat kaunistatud piparkookidega üheks minutiks 100 kraadisesse ahju.

Retseptid: Kristiina Leego ja Sirje Kuusik, perenaised Kuusiku loodustalust

Jaga: