Kodujuustukattega astelpaju-meekook pähklisel põhjal

Retsepti autor: Sirje Kuusik, Kuusiku loodustalu perenaine

 

Vajaminevad toorained ja kogused:
Koogipõhi:
-100 g toasooja võid
-1 dl rafineerimata suhkrut
-1 õuekana muna
-1 dl täistera öko nisujahu + 1 dl öko nisu peenjahu
-100 g peeneks jahvatatud sarapuupähkleid
-1 tl küpsetuspulbrit
Astelpaju-mee kate:
150 g pehmeks segatud mett (mitte kuumutada!) Meie kasutame ainult oma talu mett!
-3,5 dl astelpaju marju (värskeid või külmkambrist)
Kodujuustu kate astelpaju-mee peale:
-3 suurt või 4 väikest õuekana muna
-1 dl rafineerimata suhkrut
-1 dl hapukoort
-150 g toorjuustu
-300 g naturaalset kodujuustu
-2 suurt supilusikatäit öko nisu peenjahu
-1 tl loodusliku vanilliga vanillisuhkrut
-natuke peenikest meresoola

Valmistamisõpetus:

Põhi: Sega kuivained eraldi kausis kokku. Teises kausis sega suhkur pehme võiga kohevaks, lisa muna ja lõpuks kuivainete segu. Vormi fooliumi või küpsetuspaberi peal tainast õhuke ümmargune ketas ja aseta see fooliumiga kaetult 30 minutiks külmkappi.

 

Klopi suhkur munadega läbi. Sega omavahel kohevaks toorjuust ja hapukoor, lisa see muna-suhkru segule. Lisa juurde kodujuust. Sega omavahel jahu, sool ja vanillisuhkur ning sega see viimasena taignasse.

 

Pane küpsetusahi soojenema 175 kraadile. Võta 28 cm diameetriga lahtikäiv koogivorm ja kata selle põhi küpsetuspaberiga. Sulge vormi küljeosa. Kata küljeosa pehme võiga ja puista üle täistera öko mannaga. Võta külmkapist välja põhja taigen, aseta selle ketas vormile ja suru õhukese kihina vormi põhja ja küljele kuni ülemise ääreni. Jaota marjad ühtlaselt põhjale ja nirista lusikaga peale mesi. Vala peale katte taigen. Võta laia teraga sööginuga ja aita vormi külgedelt tainas lahti ning painuta see õrnalt katte peale. Aseta vorm ahju keskmisele restile ja küpseta (ilma pöördõhuta) ca 1 tund. Võta kook ahjust, jahuta ja kata pealt tuhksuhkruga. Maitseb hea kohe süües, kuid ka järgmisel päeval!

 

Mõnusat küpsetamist! 🙂

Jaga: