fbpx

05.02.2021

Toiduvõrgustik kutsub kokkasid koostööle!

Põhja-Eesti toiduvõrgustik on asunud kaardistama kokkasid, kes tahavad meie toiduvõrgustiku tegemistes kaasas olla. Ideeks on , et meie piirkonna toitlustuskohtades leiaks ühea enam kasutust kohalik tooraine ja menüüdes on esil Põhja-Eestile omaseid toite.

Põhja-Eesti kohaliku toidu piirkond haarab Harjumaad ja Lääne-Virumaad, viie sealse LEADER-tegevusgrupi valdasid: MTÜ Arenduskoda: Kuusalu, Haljala, Tapa, Kadrina vald, Loksa linn;  MTÜ PAIK: Vinni, Väike-Maarja, Tapa vald ; MTÜ Partnerid: Rakvere, Haljala, Viru-Nigula, Vinni; MTÜ Ida-Harju Koostöökoda: Anija, Raasiku, Aegviidu, Kose vald; MTÜ Põhja-Harju Koostöökogu: Rae, Viimsi, Jõelähtme vald.

Üheskoos on meil täna töös Leader programmist rahastatud toiduprojekt: Põhja-Eesti kohalik toit tuntuks. Ühe olulise sihtgrupina näeme loomulikult meie piirkonna kokkasid ja toitlustusasutusi. Soovime kaasata võrgustikku kokkasid,  kes on huvitatud menüüsse lisama Põhja-Eesti piirkonnale iseloomulikke toite ning tegema koostööd meie märgisekandjatega. Tegevused, mida soovime kokkadele pakkuda:

 

  • Kokkade ja Põhja-Eesti kohaliku toidumärgise ettevõtjate omavahelise koostöö tugevdamine.

Oleme alustanud  kokkade kaardistamisega, kui oled huvitatud osalema meie tegemistes, palun võta ühendust oma tegevusgrupi kontakti või projektijuhi Eha Paasiga. Kontaktid leiad kirja lõpust. Kokkadele planeerime kohaliku toiduteemalisi kohtumisi  ja  kohalike toodete, teenuste ja meie ettevõtjate tutvustusi.  Eraldi teemana käsitleme kohtumistel toidu ja tooraine esitlemist oma menüüs, külastajatele.

 

  • Kokkade ringreisid madalhooajal ettevõtetesse.

Ajaliselt planeerime  2021 aasta novembris  ja 2022 jaanuaris. Ringreiside ideeks on viia kokkasid meie tootjate, käitlejate juurde, toetamaks omavahelise koostöö loomist.

 

  • Seminar keskkonnasäästlikkuse ja tervislikkuse toidu serveerimisel.

Millistes nõudes saame serveerida toitu nii, et see oleks keskkonnasäästlik, sööjale mugav ja ka kaunis. Seminarile kaasame ettevõtted, kes pakuvad uusi lahendusi keskkonnasõbralike nõude osas. Samuti kuidas toitu pakkuda nii, et see oleks tervislik ja mitmekesine. Seminari planeerime 2022 aasta algusesse.

 

  • Kokkade kaasamine kodukokkamiste konkursside ja töötubade läbiviimisse.

Nii saame tuua esile meie piirkonna kokkasid, viia neid kokku hobikokkadega, värskendada toitluskohtade menüüsid uute retseptidega ja samas harida hobikokkasid kohaliku toorainet ja toidupärimust kasutama oma igapäevases toidulauas.

 

Võrgustikutöö sihiks on, et nii nagu paljudes teistes Eesti toidupiirkondades, tuleks ka Põhja-Eestis meie oma toit nähtavale, et menüüdes oleksid meie toidud tähistatud ja loomulikult kohalik tooraine on kasutatud kohalikes köökides.

 

Lisainfot ja oma osalussoovi meie võrgustikutegemistes saab:

 

Arenduskoda, Põhja-Eesti kohalik toit projektijuht

Eha Paas, eha@arenduskoda.ee

 

Ida-Harju Koostöökoda, Anneli Põldra, anneli@idaharju.ee

 

PAIK , Tõnu Kiviloo, paik@pandivere.eu

 

Partnerid , Külli Jürna, kylli1771@gmail.com

 

Põhja-Eesti Koostöökogu, Margit Pärtel , margit.partel@gmail.com

Jaga: