fbpx

09.06.2023

Toidukultuuri töötuba „Lamba küpsetamine maa sees“ tõi kohale suure hulga huvilisi

Päeva kõige põnev hetk, lammas võetakse välja!

7. juunil toimus Põhja-Eesti toidukultuuri kümnes ja ühtlasi ka viimane töötuba. Töötoa teemaks oli lammas ja lambaliha valmistamine maa sees.
Jõelähtme vallas Saha külas Liipa Talus pea 5 tundi kestnud töötoas said kõik kohaletulnud osa tarkusest, kuidas siis küpsetada lammast maa sees ning mida saab valmistada lamba rupskitest (keel, aju, maks, südi, neerud ja isegi luuüdi).
Töötoa juhendajal hobikokal Agur Reidlal on maa sees lamba küpsetamise kogemus juba aastast 2007 ning ta jagas heal meelel sellekohaseid teadmisi ka kohaletulnud huvilistele.
Lamba maa sees küpsetamise ettevalmistuste hulka kuulub tegelikult hulga rohkem eeltegevusi – näiteks lamba ettevalmistamine ning maasse augu kaevamine ja selle kütmine umbes 4 tundi – aga et mitte venitada töötuba 10 tunniseks, tegi juhendaja need ettevalmistused juba eelnevalt ise ära.
Seega algas töötuba juba valmis köetud augu ääres kogunemisega, kus juhendaja Agur selgitas, kuidas teha marinaadi ja mida võiks veel lamba sisse küpsema panna ning seejärel mässiti marinaadis ja juurviljadega täidetud lammas fooliumisse ning tõsteti maa sisse auku neljaks tunniks küpsema.
Vahepealsel ajal valmistas Agur erinevaid roogasid rupskitest, mida kõik said maitsta ning toidupärimuse uurija Ene Lill rääkis sekka lugusid tasakaalus ning teadlikust toitumisest.
Päeva kõige põnev hetk oligi muidugi see hetk, kui oli aeg lammas august välja võtta ning osalejad said ühist söömaaega nautida.
Suur tänu toredale juhendajale Agurile ning kõikidele töötoas osalenutele!

Töötoad toimuvad koostööprojekti „Põhja-Eesti toidukultuur – Paepealsed maitsed“ raames. Töötubade eesmärk on ühiselt mõtestada meie piirkonna tänaseid toiduvajadusi ja läbi praktiliste õppimiste ja vestluste kujundada ühine arusaam meie tänapäevasest toidukultuurist.
Loo pani kirja Signe Valdmann

Jaga: