fbpx

02.06.2021

Põhja-Eesti maitsete aasta algas meeleoluka peoga

29. mail sai Oandu looduskeskuses toimunud vahva peoga alguse Põhja-Eesti maitsete aasta. Maaeluminister andis üle rändkahvli ja muusikat tegid Uurikad, aga tähtsaim tegelane sel peol oli muidugi Põhja-Eesti toit.

RMK Oandu külastuskeskuses võttis külalised vastu päikselise sinitaevaga. Külalisis tervitasid Põhja-Eesti maitsete aasta esindaja Eha Paas ja päevajuht Ülle Lichtfeldt.

 

Tervitusvooru avas RMK Lahemaa külastusala juht Timo Kangur, kes tutvustas Oandu toredaid võimalusi aja veetmiseks looduse keskel. Lahemaa rahvuspargil on tänavu 50. juubeliaasta ja selle raames toimub samuti palju huvitavat. Oandu keskus on just õige koht, kust oma tutvumistuuri Lahemaal alustada.

 

Meeleolu loomisega alustas Kuusalu valla noorteansambel Uurikad. Tegu on Uuri külast pärit noortega, moodne folkansambel on pälvinud ka Kuusalu valla kultuuripreemia.

 

Läänemaa maitsete esindaja võttis kokku möödunud perioodi toidupiirkonna kogemused, maaeluminister Urmas Kruuse andis rändkahvli üle Põhja-Eestile, keda esindasid kahvli vastuvõtmisel kõigi Põhja-Eesti kohalikule toidule õla alla pannud Leader-piirkondadade juhid.

 

Tipphetk saabus Sagadi mõisa restorani Maren Ritsi meeskonna poolt ette valmistatud toitude nautimisel. Söömist võis alustada nõgesesupist, mil Põhja-Eestile iseloomulikult sees ka kartul ja odrakruubid. Toekamat kõhutäidet pakkus lepalaudadel grillitud lõhe ja ülieksootiline grillkobras, mis osustus ootamatult maitsvaks. Suupistelaud oli tõeliselt rikkalik. Sinna mahtus nii kala kui ulukit, kohalikku kitsejuustu kui huvitavat taimset kraami Sagadi restorani hoidiste varasalvest. Kukeseene- ja karulaugumääret võis määrida hõrgutavale kartulikeeksile. Magusalaual olid erinevad küpsised martsipanist ja odrajahust ning šokolaadi-kartulitort kuusevõrsetega. Taimetee ja jõhvikajoogi nautimiseks oli külalistel palutud võimalusel kaasa võtta oma kruus – keskkonnahoid on toiduvaldkonnas oluline, ja kusagilt peab see peale hakkama.

 

Oma toodetega olid kohal ka kohalikud ettevõtjad. Pakuti Hõbeda kitsejuustu, Alt-Kirjapi talu karulaugumääret, Kai koduleiba ja Veinivilla veine.

 

Maitsete aasta esindaja Eha Paas tutvustas alanud aastaringi tegemisi ja Uurikate muusika saatel võttis pidu veelgi vahvama käigu. Loo “Õnn tuli meie õuele” saatel said tants ja trall tõelise hoo sisse. See oli tähtis sõnum nii Maitsete aasta tegijatele kui külalistele – peale kohaliku toiduvõrgustiku aastatepikkust visa tööd on meie tegemisi märgatud ja tunnustatud. Hoiame oma lippu kõrgel ja toimetame rõõmsalt edasi – sel aastal juba kogu Eesti tähelepanu all!

 

Fotod: Tarmo Haud

 

Kõik sündmuse pildid on võimalik piiratud aja jooksul alla laadida (kasutamisel viidake palun fotograafi nimele): https://www.dropbox.com/s/g035x63xs8vlmqt/Maitseaasta.zip?dl=0

 

Jaga: