fbpx

Viljandi- ja Mulgimaa

15.oktoober 2021

Põhja-Eesti toiduettevõtjate õppereis Viljandi- ja Mulgimaale

Põhja-Eesti toiduettevõtjad lähevad tutvuma Viljandi-ja Mulgimaa toiduettevõtjatega. Õppereis on kavas 14-15 oktoober, eelkõige oodatakse õppereisile Põhja-Eesti toidumärgise kandjaid. Oma osalemissoovist saab teada anda 6. oktoobrini. Lisainfo Eha Paas, eha@arenduskoda.ee Õppereisi toetab Euroopa Liidu Leader programm.

Väike pilguheit õppereisi kavale:
11.00 – 12.30 Tulundusühistu Talutoidu Ait
https://www.facebook.com/Talutoidu-Ait-640360446157172
Külastame Viljandis tegutsevat tulundusühistut Talutoidu Ait. Ühistus on 4 liiget/talu, kes ise müüvad oma talutooteid selles poes. Hooajaliselt võetakse kaupa müüki veel 20-30 teiselt tootjalt.
Vestlusring toimub MTÜ Viljandi Käsitöökoja ruumides (ca 10 min jalutamist), mis on samuti üks talumajapidamise tooteid müüv ettevõte.

12.45 – 13.45 Mulke Crisps OÜ, www.mulk.ee
Esimesed juurvilja krõpsud valmisid 10 aastat tagasi väikeses söögikohas Mulgimaal. tootmine laines ja koliti Viljandisse, EAS abiga saadi uus tootmisliik. Tänasel päeval toodetakse krõpse erinevatest juurviljadest, päevas valmib ca 1,000 pakki tooteid. Ettevõte motoks on väärindada Eestimaist juurvilja säilitades selles tema omapära ja maitse lisades juurde näpuotsaga päevalilleõli, meresoola, pipart, ja sidrunihapet.

14.20 – 16.00 Lõunasöök Õhtu talus, FIE Mati Valli ehk lambakasvatus talu
Mati on oma põhitöö kõrvalt lambaid kasvatunud 12 aastaid ning hetkel on põhikarjas 45 lammast. Toetuste abiga on sisustatud tunnustatud koduköök. Toodanguna müüb liha, vorsti , hakkliha, konserve – müük toimub käest kätte
Lõunasöögiks pakutakse rebitud lambaliha

16.30 – 17.30 Viinakingu talu, FIE Uuno Piir ehk kalamehe jutud
Uuno on elukutseline Võrtsjärve kalur, kelle ametinimetus ongi kalur. Igapäevaselt käiakse järvel kalal, saak väärindatakse kohapeal tunnustatud köögis. Samuti korraldatakse õpitube ja muidu tegevusi.

18.00 Saabume ööbimiskohta Männiku Metsatalu
https://www.metsatalu.ee/
Männiku metsatalu on imeline ja hinge rahustav paik 10 km kaugusel Viljandist.
Perenaine Ene Sillamaa teeb oma tööd sära ja kirega. Toit, mida ta pakub on alati eriline ja sõltub hooajast. Õhtusöögi kõrvale kuuleme tema lugu turismitalu arendamisest.

15 oktoober
9.00 Sõidame läbi Mulgimaa, tee peal räägib kohalik giid Jaanika Toome Mulgimaast, mulgi identiteedist ja ajaloost.
9.30 – 10.50 Pajumäe talu, https://www.pajumae.ee/
Pajumäe talu valmistab kvaliteetseid piimatooteid aastat 1998. Hoole ja armastusega hoitud loomad ja lembus hea kodumaise toidu vastu pakuvad võimalusi valmistada suurepäraseid, mahepiimast valmistatud maitseelamusi.

11.10 – 12.20 Karu KOMBUCHA OÜ, https://www.facebook.com/karukombucha
Karksi – Nuia pruulikojas valmistatakse juba kaks aastat kombuchat ehk fermenteeritud teed, mis on uuesti sündinud jook vanade traditsioonide järgi. Igas kuus valmib 300 liitrit jooki, palka makstakse ühele inimenesele. Ettevõtmist veab eest noor pere, kes on tagasi tulemas Mulgimaale.

12.45 – 13.45 Kalda mesila OÜ
Noormees Mihkel tuli vanemate tallu tagasi ja hakkas oma kirega ehk mesindusega tegelema. Tänaseks päevaks on sellest saanud tema igapäeva töö – mee tootmise kõrvale on tekkinud, mesindusinventari ja mesilassaaduste müük. Mihkel teeb koostööd teiste Mulgimaa toidutootajatega ja panustab Mulgimaa arengusse.

14.00- 14.30 Lõuna Halliste sööklas
See on legendaarne söögikoht Mulgimaal – kõik on täpselt nii nagu „nõuka“ ajal. Samas on koht hubane ja söögid väga head. Läheme proovime !

14.40 – 16.00 Kulla Leerimaja kohvi ja vestlusring
https://www.puhkaeestis.ee/et/kulla-leerimaja
Leerimaja on üheks kaunimaks vallamajaks ja maa-raamatukoguks Eestis. Maja on võitnud Eesti Arhitektide Liidu sisearhitektide preemia. Tänasel päeval toimetavad majas Mulgi valla Halliste teeninduspunkt, Halliste raamatukogu, Mulgimaa Arenduskoda ja Mulgi Kultuuri Instituut
Meie räägime koos Mulgi Väiketootajate Liidu ja Mulgimaa erinevate arendusorganisatsioonidega kohaliku toidu arengutest.
www.mulk.ee, https://www.mulgimaa.ee/meist/

16.00 Tagasi koju

Jaga: