fbpx

Harjumaa

20.aprill 2022

Ajakirjanike ja pressiesindajate tuur Põhja-Eesti toidupiirkonnas

Ootame ajakirjanike ja pressiesindajaid Põhja-Eesti kohaliku toidu tuurile! Tuuri võtab kokku kell 18.00 Anija mõisas algav maitsete aasta tänusündmus, kus esitleme Põhja-Eesti toiduraamatut, anname ministeeriumile tagasi maitsete aasta sümboli – kahvli ja naudime improteatri etendust “Paepealsed maitsed”.
Grupi saatjaks on Katrin Freyberg, kes on ühtlasi ka Põhja-Eesti toiduvõrgustiku liige ja tegutseb Magasimaa talu perenaisena.

KAVA

Väljasõit kell 9.00 Ülemiste parklast bussiga.

9.20 -10.20 Hindreku talu külastus, Kooli 26, Hindreku, Kadaka küla, Rae vald.
Meid võtab vastu perenaine Marju Lutt. Talu tegeleb mesindusega, kui ka laiemalt aia- ja põllusaaduste tootmisega – marjad, puuviljad, juurviljad, aedviljad ja nendest valmistatud tooted. Hindreku talu mesila on Eestis unikaalne selle poolest, et mesitarud on eriilmelised ehk mesilased elavad väikestes majades. Mesilas on olemas oma Toompea loss koos Pika Hermanni torniga, veski ja kirik. Kirikutorni tipust ei puudu ka kirikukell. Tegeldakse mesilasteraapiaga. Valminud on uus triiphoone.

10.20 -11.00 liigume Lahemaa Pärimuskotta, Uuri küla, Kuusalu vald, Harjumaa.
Meid võtab vastu perenaine Liis Burk

11.00 – 12.15
Lahemaa Pärimuskoda. Koguneme püstkojas, pererahvas räägib oma loo, tutvustab kohalikku pärandit ja selle taustaks joome otse lõkkel valminud musta pässiku tõmmist ning punume kõik endale soovipaelad, mille viime seejärel erilise soovide puu peale rippuma.
Käime ka vaatamas lambaid, kelle villast valmistatakse pere käsitööd. Tutvume kõrval Iisaka talu käsitööga ning on võimalus nii käsitööd kui pässikutõmmist kaasa osta.

12.25-13.00 Sõidame sealsamas lähedal olevasse Kolga seltsimaija, kus Liis teeb meile pulmapaelade töötoa.

13.00 – 14.00 Kolga seltsimajas kohtumine kohalike tootjatega
Kai Koduleivad, ehe kodune juuretisega rukkileib.
Kai Valdmann, tel: +372 5560 0545, e-post: kai@koduleivad.ee

Vahva Maius, ajalooliste, vähese suhkruga puuviljamaiustuste – pastilaa ja sukaadide valmistamine.
Marina Kaas, tel: +372 5021484, e-post: info@vahvamaius.ee

Mageda LV, Kodumesi. Leonella Sootaga, tel: +372 512 763,6 e-post: leonella55@hot.ee

Lõuna pakub Pärimuskoda, kokk Tõnis Peensalu. Menüüs lõkkekartul, kohalik marineeritud lõhe, kohaliku kitsejuustuga toorsalat ja magustoiduks Kai leivast leivamagustoit.

14.00 – sõit Leesi külla.

14.20 Veldi ja tütred ettevõtmise tutvustus – 2 õlut ja kali: sünnilugu ja tootmine, degusteerimine. Triin ja Ulvar Veldi.

15.20 liigume edasi Kalme külla, Vana-Sirge talusse

16.00 Vana-Sirge Küülik, tutvume küülikukasvatusega ja joome kohvi, suupisted. tegemisi tutvustab perenaine Aive Niilo.

18.00 Anja mõis, Paepealsete maitsete õhtusöök, Põhja-Eesti toiduraamatu esitlus ja maitsete aasta kokkuvõtmine.

20.30 väljasõit Tallinna

Õppereis toimub projekti “Põhja-Eesti kohalik toit tuntuks” raames, rahastatakse Euroopa Liidu Leader programmist. Osalejatele on õppereis tasuta.
Registreerumine e-postil eha@arenduskoda.ee hiljemalt 11. aprillil!
Lisainfot saab projektijuhilt: Eha Paas, 5170214.

Fotol on meie lõunasöök: lõkkes küpsetatud kartul ja kohalik marineeritud kala!

Jaga: