fbpx

20.11.2024

Anija Mõisakohwiku lugu

Anija Mõisakohwik on väike perekohvik, mis tähistas sel kevadel juba oma viiendat sünnipäeva. Kohwik asub Anija Mõisa ruumides ning on alguse saanud armastusest mõisakultuuri, antiiksete nõude ja maitsva toidu vastu.

Kohwikus töötavad koos Ülle, kes on Kohwiku asutaja, tema poeg Magnus, tütar Maarja ja veel mitu tublit inimest. Ülle suguvõsas on olnud häid toidvalmistajaid juba ammu: emapoolne vanaisa oli Kehras pagar ja isapoolne vanaema Pärnus kokk eestiaegses peenes restoranis Endla. Sealt ka soov jätkata vanavanemate retseptide ja toidueelistustega ehk hoida elus nende retsepte ja põhimõtteid – toit olgu alati maitsev, toitev ja aus, kodukandi toorainest. Lemmikute hulgas on ka Itaalia road, mida kombineeritakse Eestimaise toorainega. Samuti satub aeg-ajalt sekka häid roogasid Prantsuse ja Aasia köögist, mida ei oska keegi paremini kui Maarja. Rahva lemmikuteks on ka Magnuse pitsad, mida ta valmistab toidutreileri pitsaahjus. Just hiljuti tunnistati tema Must pitsa marineeritud baklažaaniga Musta toidu festivali parimaks toiduks!

Mõisakohwikul ei ole igapäevaselt kindlat menüüd. Nagu kohwikurahvale meeldib naljatades öelda: menüü on nii, nagu kokal tuju! Alati on mõned kindlad toidud, külaliste lemmikud ja ka täiesti uued maitsed. Kuuludes Põhja- Eesti kohaliku toidu võrgustiku ridadesse, peetakse oluliseks piirkonnale omase tooraine – kartuli, kala, odra ja viina igakülgset kasutamist oma toitudes.

Kohwiku ametlik nimi Innamorata, mis tähendab itaalia keeles “armunud”. Siit ka Kohwiku moto “Elusse ja maitsetesse armunud”.

Ülle Niinemets

Jaga: