20.11.2024
Kuusiku loodustalu eheda toidu lugu, sündinud esivanemate pärandist ja perenaiste loomingust
Kuusiku loodustalu perenaiste Kristiina ja Sirje mõlema armastus toidutegemise vastu sai alguse varases nooruses. Sirje valmistas osa pere hoidistest ja ilma retseptita kooke juba kümneaastasena, Kristiina küpsetas üksi kodus olles suuri kringleid kaheksaselt. Kokkamist pole kumbki kunagi õppinud. Täiskasvanueas viisid järjest suurem katsetamine ja kasvavad kogemused tänulike pereliikmete ja külaliste kiituseni.
Aastal 2005 alustas Sirje vastloodud Kuusiku loodustalus ehedate hommikusöökide ja gruppidele toitlustamisega. Julgust lisasid põhikoolis kokana töötanud õe Elaire tugi ja suur tahe rõõmustada külalisi erilise ja eheda talutoiduga. Kristiina oli turismitalu köögis abiks juba enne täiskasvanuks saamist. Ja märkamatult on Kristiinast aastatega saanud Kuusiku loodustalu toitlustusjuht.
Kuusiku perenaiste retseptid on paljuski inspireeritud oma taluaia ja Viitna metsade rikkalikest saadustest. Oma mesi on peres olnud alates 1952. aastast. Praeguseks oleme leidnud palju toidu valmistamise sisendite pakkujaid meie lähiümbruse ja Põhja-Eesti kohaliku toidu võrgustikust. Valmistame ise talus kõik pakutavad mahlad ja rohkelt hoidiseid. Lisaks veel ürdisegud, taimeteed ning külmutatult mitmekesine valik marju ja seeni. Vanaperenaine Sirje küpsetab talus mahetoormest “põrandaleiba” juba 15 aastat.
Kuusiku loodustalus pakutava toidu nägu on mõjutanud ka esivanemad. Mõisades (ka kokana) töötanud vanaema ja vanavanaema retseptid leiduvad ka Kuusiku loodustalu menüüs, näiteks Napoleoni kook, vanaema Pauline õhuline munapots ja suured kahemillimeetrise paksusega pannkoogid. Sirje emapoolsete esivanemate ümber asumine Kaukaasiasse Sulevi mägikülla 1884. aastal ja kolme põlvkonna seal pika ajaga omandatud toiduvalmistamise kogemused on rikastanud talu toidutegemist mitmel moel: vürtsikas eestlaste moodi adzika-kaste, särtsakamad maitsed köögivilja- ja lihatoitudes, hapendatud köögiviljad, erilised esivanemate jõulukoogid ja palju muudki.
Kindlasti leiab Kuusiku loodustalu menüüst igale aastaajale omaseid maitseid. Kevad rikastab toite paljude tervislike söödavate looduslike taimedega. Metsamarjad ja värske aiakraam lisavad suvetoitudele maitseid, sügisannid aiast ja metsast annavad võimaluse katsetada näiteks õunte ja seentega, talvel aga kasutame rohkem hoidiseid, pakume erinevaid kartulipudrusid ja suvel-sügisel varutut. Hea kala on õnne korral alati külaliste lemmik. Kuusiku loodustalu kohaliku toidu lool on palju tahke. Kokku saab neist väikse Lahemaa veerel asuva metsatalu ehe kohalik toit kahelt perenaiselt, mis on toonud meie külalisi tagasi uusi toiduelamusi saama. Rõõm toidust on kahepoolne!
Kristiina ja Sirje, perenaised
Jaga: