Põhja-Eesti kohaliku toidu võrgustik kasvas 34 märgisekandjani

Põhja-Eesti kohaliku toidu võrgustikuga liitus neli uut väiketootjat, millega märgisekandjate arv kasvas 34ni. Meie viiendat aastat tegutsev toiduvõrgustik korraldab suve lõpus ka tootjatele ning hobitegijatele mõeldud Põhja-Eesti parima joogi konkursi, et leida piirkonnale esindusjook.

Toiduvõrgustiku projektijuht Eha Paas andis Kulina mõisas üle märgised uutele Põhja-Eesti kohaliku toidu võrgustikuga liitunud ettevõtetele, kelleks on meetootjad Green Altee Halliktoa talu ja Taali Mesila Taali Mesila, Kulina mõisa lihatööstus ja jahuveski Kulina mõis ning Arkna Karjatalu meierei. Arkna Karjatalu

„Võrgustik koondab Põhja-Eesti tootjaid ja toitlustajaid Kuusalust Kundani ja Lahemaast Rakkeni. Toetame väiketootjaid ning aitame kohalikku, puhast ja südamega tehtud toitu väärtustaval tarbijal nendeni jõuda,“ lausus Paas. „Toiduvõrgustiku toodetega riiulid leiab Väike-Maarja taluturult, Jäneda käsitöökeskusest ja Kolga mõisast. Juulist avati Põhja-Eesti kohaliku toidu müügilett ka Viinistu kunstimuuseumis,“ lisas ta.
Vaata ka galeriist, missugust valikut pakub Põhja-Eesti kohaliku toidu võrgustik – Anija Mõisakohwik InnAmorata, Kaarli talu leivatuba ja veski, Kuusiku loodustalu, Sagadi mõisa restoran, Valgejõe Veinivilla ja Väike-Maarja taluturg!
Üks neljast uuest märgisesaajast on Arkna Karjatalu, mille mõisakompleksi kuulub 500-pealine lehmakari. Arkna mõisa meiereis toodab oma toorpiimast käsitööjuustusid kohapealne juustumeister.„Võrgustikuga liitumine on meie jaoks loomulik samm, sest loeme oma missiooniks puhta tervisliku toidu tootmist ning kohalike traditsioonide edasikandmist,“ ütles Arkna mõisa tegevjuht Nele Rogenbaum.

Põhja-Eesti parima joogi konkurss
Valgejõe Veinivilla juunior-sommeljee Gregor Alaküla eestvedamisel on 2013. aastast tegutsev Põhja-Eesti kohaliku toidu võrgustik suve lõpus esmakordselt valimas ka piirkonna esindusjooki.

„Kohalike toitude kõrval tasub tähtsustada ka joogikultuuri. Ootame Põhja-Eesti parima joogi konkursil osalema nii tootjaid, hobitegijaid, kodupruulijad kui -veinitegijad. Kuigi jookide vastuvõtt algab augustis, on just praegu paras aeg asuda pruulima, kääritama ja katsetama. Võistlustulle sobivad nii mahlad, tõmmised, siirupid kui kasemahlapõhised mulliga ja mullita joogid, aga ka koduõlu, mõdu, nalivka või kangemad liköörid,“ lausus Alaküla.

Konkursile “Põhja-Eesti parim jook 2018” saab registreeruda 1. augustist 1. septembrini. Võitjad ja auhinnasaajad valib žürii tootjate ning kodutegijate arvestuses 8. septembril Jäneda sügislaadal.

Põhja-Eesti kohaliku toidu võrgustiku idee on toetada väikeettevõtjate koostööd, eristuda turul kvaliteeti toetava ühismärgisega ning aidata kaasa piirkonna maine kujundamisele läbi kohaliku toidu väärtustamise. Võrgustiku tegevusi toetab Euroopa Liidu maamajanduse mitmekesistamise ja maaelu arendamise projektitoetuste programm LEADER.

Lisainfo Eha Paas
eha@arenduskoda.ee

Vaata ka pildigaleriid märgiste üleandmisest ja ajakirjanike reisist Põhja-Eesti kohaliku toidu piirkonnas:
Galerii
Fotode autor: Tanel Meos

Top