Pressiteade: proovige paepealseid maitseid Üle-Eestilisel avatud talude päeval!

Avatud talude päeval tasub uute maitsete jahtijatel sihtkohaks valida Põhja-Eesti, sest kevadsuvist aega on siinkandis kasutatud kohaliku toidupakkumise viimistlemiseks. Koostöös Haapsalu Kutsehariduskeskuse spetsialistiga valmis toidupärimuse uuring, kust selgus, missugused olid Põhja-Eestile eripärased toidud ja toidukultuuri väljendus viikingiajast kuni lähema minevikuni. Pärimuse najal on kohalikud toidutootjad ja toitlustajad arendamas oma tooteid ja menüüsid, andmaks pärimuskultuuri roogadele uuenduslikku ja tänapäevast nägu. Ühtse loosungi “Paepealsed maitsed” taga on usk ja teadmine, et kohaliku toidu eripära saab alguse just pinnasest, millel meie taimed ja loomad kasvavad. Oma nüansi annab Põhja-Eesti toidule loomulikult ka mere lähedus.

Tunnustamaks toidu väiketootjaid ja toitlustajaid, kelle pakutav vastab kohaliku toidu väärtustele, antakse välja märgist "Põhja-Eesti kohalik toit”. Hea võimalus uurida, mis siinkandis toimub, on Üle-Eestiline avatud talude päev 23. juulil. Avatud on talukohvikud, näha saab ürdikasvatust, käsitööveinide tootmist, küülikukasvatust ja paljut muud. Avatud on kohalikud restoranid ja trahterid. Põhja-Eesti toidumärgise kandjate nimekirja leiate veebilehelt [kohaliktoit@arenduskoda.ee](). Samal kodulehel on huvilistele kättesaadav ka mahukas toidupärimuse uuring.


Foto: Mart Vares, VisitEstonia

Lisainfo: Eha Paas, tel 53052506, eha@arenduskoda.ee

Top